Generalni konzulat RS Muenchen /Gospodarstvo in turizem /

Gospodarstvo in turizem

Slovenija je 1. maja 2004 postala članica Evropske unije, leta 2007 pa je prevzela evro, kar je še povečalo njeno mednarodno konkurenčnost. Danes je Slovenija uspešna država z dobro logistično lego, ki je zanimiva za mednarodne investitorje.

Zanjo je značilna velika odvisnost od trga EU, na kar kaže tudi odstotek zunanjetrgovinske menjave z Evropsko unijo, ki znaša okoli 70 odstotkov celotne slovenske menjave. Najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije je Nemčija, na katero odpade slaba petina celotne blagovne menjave, državi pa jo še povečujeta.

Slovenija ima v trgovinski menjavi z Bavarsko tradicionalno občuten presežek. V letu 2019 je blagovna menjava znašala približno 2,2 milijarde evrov, od tega je Slovenija na Bavarsko izvozila za skoraj 1,3 milijarde evrov, uvozila pa za 920 milijonov evrov. Na Bavarskem vlada veliko zanimanje zlasti za Luko Koper, slovenske železnice in turizem.

Največji delež sodelovanja med Slovenijo in deželo Baden-Württemberg obsega sodelovanje v avtomobilski industriji.

Za ZR Nemčijo, zaradi bližine pa še posebej za Bavarsko in Baden-Württemberg, je Slovenija izjemno zanimiva tudi kot turistična destinacija. V Münchnu ima zato svoje predstavništvo tudi Slovenska turistična organizacija (www.slovenia.info).

Matej Leskovar, strokovni sodelavec za ekonomsko področje
E: matej.leskovar(at)gov.si